Crește presiunea pe Olanda! Am putea avea o DECIZIE mai rapidă pe Schengen? Situația condiționează și drumul României către aderare

Crește presiunea pe Olanda! Am putea avea o DECIZIE mai rapidă pe Schengen? Situația condiționează și drumul României către aderare
Publicat: 07/12/2023, 11:33
Actualizat: 07/12/2023, 11:39

Presiunea asupra Olandei pentru a ridica „veto-ul” împotriva aderării Bulgariei la Schengen se intensifică, întrucât de decizia sa este condiționat și drumul României către zona de liberă circulație.

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a comentat că recent a avut loc o nouă verificare în Bulgaria, care a avut „cu adevărat succes”, scrie Mediapool, citată de Rador Radio România.

Mark Rutte, care continuă să guverneze Olanda în calitate de prim-ministru interimar, a declarat recent că, dacă evaluarea va fi pozitivă, țara sa va ridica „veto-ul”. Dar, deși această evaluare pozitivă există deja, încă nu există nicio reacție din partea țării sale.

Aderarea Bulgariei este blocată de Țările de Jos și Austria, în timp ce doar Viena are rezerve față de intrarea României. Totuși, potrivit unor surse diplomatice citate de G4media, Austria ar putea urma Olanda, dacă aceasta își schimbă poziția față de Bulgaria.

Astfel, nu va fi necesară separarea celor două țări balcanice, ceea ce este considerat a fi de nedorit de către Comisia Europeană. Cu toate acestea, oficialii austrieci nu au confirmat încă această posibilitate.

Denkov: „Austria și Olanda recunosc că s-au înregistrat progrese foarte mari”

Premierul bulgar Nikolai Denkov a comentat că după alegerile din Olanda este mai greu de negociat, dar el rămâne optimist că Bulgaria va fi membră a spațiului Schengen și ca urmare a raportului pozitiv de la ultima verificare, care este prezentat zilele acestea la Bruxelles.

„Rezultatul acestei misiuni este un raport extrem de pozitiv, iar din moment ce acești reprezentanți au semnat raportul, înseamnă că reprezentanții lor – ai Austriei și ai Olandei – acceptă deja că există progrese foarte puternice.

De aici încolo, eforturile diplomatice vor continua, cum să se formulează o decizie, care până la sfârșitul acestei luni să se încerce să fie adoptată. Momentan este mai greu de negociat cu Olanda, dar asta nu înseamnă că nu este posibil, deci negocierile continuă”, a spus Denkov.

Ședință extraordinară pentru România și Bulgaria?

Ministrul spaniol de Interne, Fernando Marlaska, și-a exprimat speranța că extinderea Schengen va avea loc cât mai curând posibil.

El a spus că Președinția spaniolă a Consiliului UE va continua munca până la sfârșitul anului. Ambiția Bulgariei și României este să aibă o loc o întâlnire extraordinară în ultimele zile ale anului sau la începutul anului viitor. Deocamdată se lucrează la varianta ca cele două țări să intre mai întâi cu granițele aeriene, iar apoi cu granițele terestre.

România așteaptă o decizie din partea Olandei

România așteaptă să afle dacă Olanda va sprijini aderarea Bulgariei la spațiul european de liberă circulație, pentru a lua o decizie cu privire la dosarul Schengen, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Oficialul a amintit că, la 22 noiembrie, au avut loc alegeri în Olanda și, din această cauză, nu a existat timp pentru a începe o procedură de vot în parlament.

„A fost mai mult decât sigur că Schengen nu va fi discutat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 4 și 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi propunerea unei ședințe extraordinare a Consiliului în luna decembrie. Mai întâi așteptăm decizie Olandei cu privire la Bulgaria și vom vedea cum va acționa România”, a spus premierul.

În ceea ce privește dialogul cu Austria, Ciolacu a declarat că nu a avut o discuție directă cu cancelarul Karl Nehammer.

Olanda se află într-o situație politică dificilă după victoria politică a lui Geert Wilders

Reamintim că Partidul Libertății de extremă dreaptă, populist, anti-islamist și eurosceptic al lui Geert Wilders a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare anticipate. Cu toate acestea, acesta rămâne izolat și va întâmpina  greutăți în a forma un guvern.

Lucrurile în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei se complică foarte tare, deoarece un posibil guvern condus de partidul PVV în Olanda nu ar fi niciodată favorabil extinderii Schengen. Discuția vine în contextul în care Geert Wilders este învingătorul alegerilor olandeze.

Victoria acestuia a zguduit politica olandeză, trimițând însă semnale de îngrijorare în întreaga Europă, cu atât mai mult cu cât Geert Wilders a promis să oprească imigrația, să reducă plățile Olandei către UE și să blocheze intrarea oricăror noi membri, inclusiv a Ucrainei.

Mai mult, migrația a devenit una dintre temele principale și o carte pe care acesta a jucat-o, Wilders precizând miercuri că intenționează să abordeze un „tsunami de azil și imigrație.”

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Vor fi luați obligatoriu în armată în caz de război. S-a dat lege de apărare
Familia Regală, mișcare de ultimă oră. Principesa Margareta nu renunță
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Oana Roman, pusă la zid de internauți după ce a postat o fotografie: ”Se vede...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de...
×